Tuesday, 3 April 2012

MALAYSIA PUTU BAMBU MAKER / ACUAN PUTU BAMBU / BULUH



Yum..yum.. Do you craving for Putu Bambu ? But dont know how to cook it or Cant find the right appliances ? NOW you can make it by your own ?? YES by YOUR OWN at your home by using your gas stove and..... this PUTU BAMBU MAKER.....


Hmm.. Sedapnyaaa.. Putu Bambu/ Putu Buluh.. Tetapi anda tidak tahu cara memasaknya atau Tidak Jumpa Acuan yang sesuai ? Kini anda boleh memasaknya sendiri di rumah..BETUL tu.. dengan menggunakan dapur gas anda dan ACUAN PUTU BAMBU ini.....


Specially Made from high grade and durable aluminium  
Diperbuat khas daripada aluminium yang bergred tinggi dan tahan lama


AVAILABLE NOW AT AJ_MALL 

KINI BOLEH DIDAPATI DI AJ_MALL


Price (Harga) : RM 75 only with FREE Delivery 



To purchase please fill out the order form below this page. TQ.
Untuk tempahan, sila isi borang pesanan di bawah blog. T.Kasih.




For more info, kindly contact me (Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi saya)




RECIPES FOR PUTU BAMBU:

Ingredients:

  • Rice flour - 1 cup
  • Grated coconut(preferably fresh)-1/2 cup
  • Salt to tasteWarm Water - as required
  • Putu Bambu Maker



Method


  1. Take a big bowl and add the rice flour. Add salt to taste and mix well. 
  2. Add 1 tbsp warm water at a time and mix well. Do not add water at once, add little by little till the flour becomes moist. Tips:  Try to make a lump out of the mixture and ensure the shape is not easily crumble off, then you can stop adding water into the mixture. 
  3. There are two parts of the putu bambu maker: Top and Bottom. The Top Part is where you put the flour mixture in while the Bottom Part is where you need to put the water in (3/4 full) and let it boil in on the the gas stove.
  4. While waiting for water to boil. Prepare the Top Part of the maker. Layer it with grated coconut first and then add the flour mixture. Keep alternating between coconut and flour until end with grated coconut on top. Then, close the lid.
  5. Combine Top Part and the Bottom Part of the putu bambu maker. Caution: HOT
  6. Steam it by keeping the putu bambu maker on a gas stove for 15 minutes (depends). Remove the cook putu bambu from the maker using the stick given.
  7. Ready to eat with brown sugar and grated coconut. Enjoy !!

______________________________________________________________



RESEPI PUTU BAMBU:

Bahan-bahan:

  • Tepung Beras - 1 Cawan
  • Kelapa parut - 1/2 Cawan
  • Garam dan Air secukupnya
  • Acuan putu bambu

Cara-cara:

  1. Masukkan tepung ke dalam bekas besar. Campurkan garam secukup rasa. Gaul sebati.
  2. Renjiskan air (suam) kepada adunan tepung tadi. Gaul sehingga sebati dan pastikan adunan tepung tadi agak lembab secara sekata. Petua genggam dan lepas : Jika digenggam, ianya mempunyai bentuk dan tidak mudah terurai apabila dilepaskan, maka tidak perlu tambah air lagi.
  3. Acuan putu bambu mempunyai dua bahagian iaitu Bahagian Atas yang mempunyai penutup adalah untuk memasukkan adunan putu bambu, manakala Bahagian Bawah adalah untuk stim (isikan air 3/4 penuh). Letak Bahagian Bawah acuan di atas dapur, biarkan air mendidih.
  4. Sementara menunggu air mendidih, sediakan Bahagian Atas acuan, mulakan dari bawah, masukkan kelapa parut, kemudian diselang-seli dengan adunan tepung tadi dan diakhiri dengan lapisan kelapa parut di bahagian atas. Tutup acuan.
  5. Letak acuan Bahagian Atas kepada Bahagian Bawah (hati2..panas). Stimkan selama 15 minit (tambah masa jika perlu)
  6. Apabila dah masak, keluarkan daripada acuan dengan menggunakan tuil yang diberi.
  7. Siap dihidang bersama gula perang dan kelapa parut. Selamat Mencuba !

No comments:

Post a Comment